RONALDA MAKDONALDA NAMS

„Tas ir puisēns,” ārsts paziņoja, un Janas un Toma pasaule bija neprātīgi laimīga. Viņi gaidīja, kad atskanēs pirmais kliedziens... un gaidīja. Mediķu komanda sāka steidzami rosīties. Mazais Tīdžejs tika nekavējoties iecelts inkubatorā, satrauktie vecāki krita panikā. „Kas notiek?” kliedza Toms. „Kāds, lūdzu, paskaidrojiet mums, kas par lietu!” Māsiņa piegāja pie galda un pavilka nost sejas masku: „Mazulis pareizi neelpo; kaut kas nav kārtībā ar viņa plaušām. Mēs viņu esam nogādājuši jaundzimušo intensīvajā aprūpē.” Pat vārdi skanēja auksti un biedējoši.

Vēlāk – caur asarām – jaunie vecāki dzirdēja, ka mazā Tīdžeja prognozes bija šaubīgas. Viņam bija jāizcīna grūta cīņa par dzīvību, un likās, ka viņam slimnīcā būs jāpavada daudzas nedēļas. Ko tagad? Toma un Janas mājas bija blakus štatā, daudzu stundu brauciena attālumā no slimnīcas. Viņi pilsētā nezināja nevienu, pie kā palikt, un viņi negrasījās atstāt savu dēliņu un doties mājās. Jana parīt tiks izrakstīta no slimnīcas, un viņiem nav naudas viesnīcai. Diezgan drūmi.

Tagad par Ronalda Makdonalda namu. Tā ir koju tipa ēka, paredzēta cilvēkiem, kuri nav vietējie un kuriem nākas saskarties ar viņu nopietni slimo bērnu ieilgušu palikšanu slimnīcā. ASV ir gandrīz 100 šādu vietu un citur ārzemēs ap 60. Vietējās sabiedrības ir atsaucīgas finansiālā atbalsta ziņā. Tīdžeja vecāki tika ielūgti bez maksas ievākties tur. Viņiem iedeva tīru, privātu istabiņu un vannas istabu un uzaicināja uz ik rīta brokastu putru un ik vakara zupu. Tas nebija smalki, bet nodrošināja vajadzības. Tātad, KAM TAS RŪP? Es ceru, ka jums. Ja jūsu reģionā ir Ronalda Makdonalda nams, tad šeit ir dažas lietas, ko brīvprātīgie ir darījuši agrāk:

# Dodieties turp un izrotājiet uz svētkiem – Ziemassvētkiem/ Valentīna dienu/ Pateicības dienu utt.

# Dezinficējiet rotaļlietas un sakārtojiet bērnu spēļu laukumu

# Atnesiet mazas dāvaniņas, kā krāsojamās grāmatas un krītiņus vai burbuļus, ko atstāt viņiem

# Tīriet virtuvēs bufetes, plītis un ledusskapjus

# Rociet sniegu, grābiet lapas, kopiet pagalmu

# Izcepiet svaigus cepumus, pīrāgu, kūku, kamēr esiet tur. Labā smarža rada mājīguma sajūtu. Jums vajadzēs pašiem sagādāt sastāvdaļas un aiznest tās turp.

# Noorganizējiet kādu „zupu un putru” kampaņu vai kancelejas piederumu kampaņu, lai palīdzētu segt ģimeņu uzturēšanas izmaksas. Dažas lietas ir pieejamas caur ēdiena bankām, bet lielākoties Ronalda Makdonalda namiem ir jāpaļaujas pašiem uz savu budžetu, lai palīdzētu šiem tautiešiem. Kamēr paiet nedēļas un viņu problēmas atrisinās, viņi, protams, nestrādā, tātad nav nekādu ienākumu, ar ko samaksāt par ēdienu. Tas viņiem kļūst par īstu jucekli. Painteresējieties, lai uzzinātu vajadzības, tad pārdomājiet, ko varat darīt, lai uz tām atsauktos. Tas ir mīļš darbs, ko viņi dara.

Epilogs: Tīdžejam izdevās, un pēc trim nedēļām viņš kopā ar vecākiem devās mājās – viņš aug kā sēne! Toma boss paturēja viņu darbā - viņš tajā varēja atgriezties atpakaļ.

* Jana un Toms ir pseidonīmi

Nav komentāru: