PANSIONĀTU APMEKLĒŠANA – POPULĀRA, JAUNA PIEEJA!

Viņa nebija runājusi dažus mēnešus. Viņi izteica minējumus, ka viņa pazaudējusi sirdi un cerību kopš nācās pārvākties uz veco ļaužu aprūpes namu. Tā bija taisnība, ka viņai tur bija jābūt – rūpes, ko viņa šeit saņēma bija lielas. Viņas vairāk kā 60 gadus vecais dzīvesbiedrs bija aizgājis. Viņiem nebija bērnu; viņa bija zaudējusi visu; nebija citas izvēles.

Ienāca Eimija: viņa kopā ar grupiņu draugu tajā rītā bija izvēlējušies dzīvnieku mazuļus no dzīvnieku patversmes un atveduši viņus ciemos uz veco ļaužu aprūpes namu. Eimija palūrēja iekšā istabā un ieraudzīja vientuļo, veco sievieti, zemu noliektu galvu, saliktām rokām sēžam savā ratiņkrēslā. „Labrīt,” viņa nočukstēja, uz pirkstgaliem ietipinot iekšā. Sieviete lēnām pacēla galvu, un viņas skatiens uzdūrās mazajam kucēnam Eimijas rokās. Viņas seja atplauka, un viņa pastiepa abas rokas pretī, vēlreiz un vēlreiz sakot: „Kucēniņš... kucēniņš... kucēniņš...” Viņa smējās, un no acīm sāka plūst asaras, kad viņa glaudīja mīksto kažociņu. Līdzeklis pret ļoti drūmu eksistēšanu – viens pusaudzis plus viens negribēts bezpajumtnieks kucēns ir vienāds ar pārsteidzošu prieku! Es domāju, ka eņģeļi uz brīdi pārstāja darīt to, ar ko viņi nodarbojās tajā rītā, lai kaut uz mirkli palūkotos šajā ainā; tas bija viens no tiem neaizmirstamajiem mirkļiem, kad laiks apstājas.

Arī jūs varat būt šādu laimes mirkļu radītāji. Tātad, kas jums jādara:

# Piezvaniet uz tuvāko dzīvnieku patversmi un parunājiet ar vadītāju. Pasakiet viņam/ai, ka jūs gribētu izvēlēties dažus mājdzīvnieku mazuļus, ko rīta pusē aizvest viesos uz pansionātu.

# Piezvaniet uz pansionātu, kas neatrodas pārlieku tālu no dzīvnieku patversmes un parunājiet ar aktivitāšu direktoru. Pasakiet viņam/ai, ka jūs gribētu atvest no dzīvnieku patversmes dažus mazuļus ciemos. Norunājiet laiku. Ieteicams būtu sarunāt vismaz 24 stundas iepriekš. Pajautājiet, cik daudz tīņu un dzīvnieku varētu ierasties. Ja tur ir tikai 10 vai 12 iemītnieki, 2 vai 3 ciemiņi būtu pietiekami.

# Atkarībā no tā, cik daudz mazuļu dzīvnieku patversme var piedāvāt, jūsu grupā var būt 10 vai 12 tīņi, ja pansionāts ir liels. Dažreiz jūs varat dalīties pa diviem uz vienu dzīvnieku, ja to skaits ir mazs. Noskaidrojiet to visu.

Mums šeit joprojām iet runa par veco ļaužu apciemošanu...

# Pārģērbieties par klaunu un paņemiet balonus vai puķes. Neizsakot nevienu vārdu, jūs varat klusām pantonīmā attēlot savu prieku, kā jūs viņiem to pasniedzat.

# Sagatavojiet muzikālu programmu un iekļaujiet tajā dažus vecmodīgas dzejas lasījumus. Sazinieties ar aktivitāšu direktoru par savu piedāvājumu, lai gūtu kādu padomu arī no viņa/s

# Kopā ar muzikālo programmu, ko gatavojat, sadabūjiet saldējumu, ko izdalīt tās laikā.   

# Iesaistieties vietējās bibliotēkas lasītāju programmā, kur jūs varat lasīt priekšā senioriem.

# Adoptējiet vecvecāku – izvēlieties vienu personu vai arī pāri, kam gatavot kartiņas, katru nedēļu piezvanīt, apciemot ar mazām dāvaniņām, ziediem vai trauku mājās gatavotas zupas.

# Noorganizējiet izbraukumu uz zooloģisko dārzu, koncertu vai ceļojumu pie kāda sena drauga.

# Palūdziet kādam senioram, lai viņš jums iemāca kaut ko, ar ko viņam patīk nodarboties. Lūgums pamācīt liks viņam atkal justies noderīgam.

# Iemācieties, kā uzsākt sarunu ar vecu cilvēku. Izdomājiet jautājumus, kas varētu likt atgriezties kādam stāstam no pagātnes. Šeit ir idejas, ko viena tīņu grupa izmantoja:
1)    Pastāstiet mums par māju, kurā uzaugāt.
2)    Vai Jums bija slepena paslēptuve?
3)    Vai Jums bija mīļākais mājdzīvnieks?
4)    Ko Jūs varējāt iegādāties par piecu centu monētu, kad bijāt bērns?
5)    Pastāstiet mums par savu pirmo automašīnu.
6)    Vai jūs atceraties savu pirmo randiņu?
Tik vien kā šie sarunas aizsācēji, un stāsti attīstījās vairāk kā stundas garumā. Viņiem tas likās lieliski, tāpat arī vectēvam, kas viņiem to stāstīja!

# Ja jums ir talants kādos rokdarbos, piedāvājiet pansionātā novadīt nodarbību. Persona, ar ko sazināties, atkal ir aktivitāšu vadītājs.

# Sagatavojiet galda kartītes ar personu vārdiem Ziemassvētku, Lieldienu, Valentīna dienas utt. mielastam. Jums būs jādabū saraksts ar iemītnieku vārdiem. Jūs to varat paveikt vienkārši pārlokot 3x5 vai 4x6 kartīti uz pusēm. Uzrakstiet vārdu salasāmi un atstājiet mazu stūrīti atbilstošai dekorācijai. Tai nav jābūt pārāk lielai. Izgatavojiet dažas liekas tikai izdekorētas kartītes gadījumam, ja uzrodas viena vai divas jaunas personas. Es nezinu nevienu aprūpes namu, kas būtu atsacījis šādam piedāvājumam!

Nav komentāru: