GRAFITI LIKVIDĒTĀJI

Tageris – persona, kas raksta savu vārdu visur. Īpaši iecienīti objekti ir automaģistrāļu malās un pāri zīmēm. Kādu pēcpusdienu TV kamera klusām izsekoja jaunekli, kurš pats sevi sauca par „FUSE”. Dažās īsās stundās viņš nodarīja $35’000 lielu postījumu.

Lielās pilsētās bandu grafiti ir izplatīti. Piemēram, jūs varat ievērot ANI uz kādas ēkas sienas. Tas pārstāv Austrumu Nogāzes Ielu bandu. Kāda cita banda atnāks, to aizkrāsos un atstās tur savus iniciāļus, apliecinot savu pārākumu.
Grafiti var būt nekaitīgi, bet tie var būt arī bīstami, veicināt nemieru un reizēm vardarbību. Tāpēc nav neparasti atklāt, ka policija, vietējie uzņēmumi, pilsētas parka departaments vai mērs ļoti labprāt grib pieņemt brīvprātīgos, kas var tikt galā ar grafiti!

Grafiti eksperti apgalvo, ka ir vietas, no kurām ir bīstami censties tos izskaust. Kā lai jūs zināt, kur censties kaut ko darīt un ko likt mierā? Ir pāris iespējamās pieejas:
# Pilsētā sazinieties par saviem plāniem ar policijas iecirkni.
# Sazinieties ar noliktavu īpašniekiem personīgi. Jūs varat aiziet uz vietu, kur ir daudz grafiti un izdalīt skrejlapas noliktavu īpašniekiem, kurās rakstīts jūsu telefona numurs vai e-pasts, uz ko viņi var ziņot, ja vēlas jūsu palīdzību. Pasakiet viņiem, ka jūs parūpēsieties par sienām, ja viņi – par krāsām.
# Ja jūs pazīstat noliktavas īpašnieku personīgi, padariet to par privātu norunu, ka jūs viņam palīdzēsiet. Pārliecinieties, ka viss tiek kontrolēts. Neatkarīgi no tā, kādā projektā jūs darbojaties, ir laba sajūta, ja ir kāds jūs atbalstošs priekšnieks, lai ir skaidrs, ka viņš to kontrolē un aizstāv.

Metode, kā novērst grafiti atgriešanos, ir jūsu grupai radīt individuālus mākslinieciskus zīmējumus, gluži kā sienas gleznojumus, uz sienām, kuras pieder veikalu īpašniekiem vai policijai. Pateicoties tam mūsu pilsētā grafiti nav atgriezies šajās vietās. Bet atkal – saskaņojiet ar attiecīgajām autoritātēm.

Nav komentāru: